Bölcsőnk, a Duna

Ismeretterjesztő előadás volt 2017. március 2-án 17 órától a Sétáló utcai Könyvtárban.


Helytörténet -„négykezes hangszerelésben”. Különleges esemény résztvevői lehettek, akik elfogadták meghívásunkat március 2-án, a Sétáló utcai könyvtárba.

A „Helytörténeti esték” rendezvénysorozatunk keretében Bölcsőnk, a Duna címmel Dr. Bolla Dezső és Zémann István tartott előadást.



Dr. Bolla Dezsőtől eddig zömmel történelmi áttekintéseket hallhattunk Csepel krónikájának egy-egy kiemelt szelete kapcsán: most alkalma nyílt a földrajztanári vénája előtérbe helyezésére. Lendületes, sok- sok érdekességet (pl.: a Duna vízgyűjtő területe 9 magyarországnyi méretű; lefolyási ideje az eredettől a torkolatig 37 nap; vízhozama egy év alatt a Balaton víztömegének százszorosa...) tartalmazó előadását a magyar irodalom két kiemelkedő alkotásának (József Attila: A Dunánál és Ady Endre: Zúg-zeng a Jégcimbalom) megszólaltatása foglalta méltó keretbe.

Zémann István a Duna és az ember kapcsolatát boncolgatta: a Duna folyását nyomon követve, számtalan dunai tájvédelmi körzet és nemzeti park gazdag növény- és állatvilágára hívta fel a figyelmet. Ember és természet szimbiózisáról szólva végül a Kis- Duna egyedülálló természeti jelenségét, értékeit méltatta.

Mindkét előadó képekkel gazdagon illusztrált előadását több videófelvétel is tovább színesítette, a kézikönyvtárunkat zsúfolásig megtöltő hallgatóság legnagyobb örömére.

A Helytörténeti esték következő programján a csepeli lakótelepekről, szigetünk településszerkezetének változásairól hallhatnak az érdeklődők előadást.

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés