Főmenü » Könyvtáraink » Kossuth Lajos utca 30. » Budafok Topotéka
 • Budapest – Budafok Topotéka

  A mi múltunk, a mi topotékánk!

  Az Európai Unió a 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művészeti) szektorának támogatási programját, amelynek célja, hogy az európai polgárok alkotó módon vegyenek részt földrészünk sorsának alakításában.

  E gondolat jegyében született meg és nyert támogatást a 17 európai levéltár és egyetem összefogásával létrejött co: op projekt (az angol elnevezés – Community as opportunity. The creative archives’and users network – rövidítése.
  Magyarul: A közösség, mint lehetőség – A levéltárak és felhasználóik alkotói hálózata).
  A program egyik fő célkitűzése, hogy a digitális korszak adta lehetőségek kihasználásával a nagyközönséget is alkotó módon vonja be digitális tartalmak létrehozásába. Erre szolgál a topotéka (Topotheque) internetes felület, amely nem csak hozzáférhetőséget biztosít egy adott városrész vagy település múltjára és jelenére vonatkozó, magánkézben őrzött forrásaihoz (fényképek, hang- és képanyagok, iratok, stb.), hanem szakszerű módon, rendszerezve, egy helyen meg is őrzi és elérhetővé teszi azokat az utókor számára.

  Kérjük, hozza el a könyvtárba azokat a családi és személyes emlékekeit, amelyeket szívesen megosztana a Budafok Topotéka felületén, amely Budafok, mint városrész lakosainak helyi emlékeit gyűjti, rendszerezi és teszi elérhetővé az interneten.
  A kép- és hanganyagokat a könyvtár munkatársai digitalizálják, visszaadják tulajdonosaiknak, majd elhelyezik a Budafok Topotéka felületén.

  A topotékában összegyűjtött emlékek rendszerezését egy adatbázis segíti, amelynek lényeges eleme az időpont,- és a hely meghatározása. A platform egyik nagy előnye, hogy miközben megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, kezelése bárki számára könnyen elsajátítható.


  Magyarországon, a projekt során 5 topotékát hoznak létre Budapest Főváros Levéltára és partnerei.
  A Berettyóújfalu Topotéka után Budapesten elsőként a Városliget Topotékát hozta létre.
  2016. december 21-től a Budapest Budafok is elérhető.


  Kapcsolat:
  Varga Mónika könyvtárvezető

  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtár
  Cím: 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 30.
  Email: Budafok Topotéka
  Telefon: +36-1-424-5989

 • Budapest – Budafok Topotéka

  Budafok Topotéka 2017.02.17.

  Budapest – Budafok Topotéka

  A mi múltunk, a mi topotékánk!

Lapozás:
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés