Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Budapest Gyűjtemény

Könyvek holokausztja
Üldözött írók, betiltott lapok, kirabolt könyvraktárak, megsemmisített könyvek

Kiállítás a Központi Könyvtár Kisgalériájában
Megnyitó: 2014. december 11. (csütörtök) 17.30


Könyvbezúzás, 1944 (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)
Könyvbezúzás, 1944 (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)
1944. június 15-én egy budafoki papírgyár prózai díszletei között, ám színpadias jelenet keretében hajtották végre a könyvek addigi legnagyobb magyarországi autodaféját, a „zsidó szerzők” közel félmillió kötetének, ha nem is máglyatűz, de zúzógépek általi nyilvános megsemmisítését. A „szellemi élet megtisztításának” jegyében lezajlott barbár tett idején már javában folyt a vidéki zsidóság deportálása, és megkezdődött a fővárosi zsidók csillagos házakba költöztetése is.
Tiltott írók műveinek jegyzéke egy iskolai könyvtárban, 1944
Tiltott írók műveinek jegyzéke egy iskolai könyvtárban, 1944
A holokauszt hetvenedik évfordulóján rendezett kiállításunkon az akkor zsidónak minősített írók és műveik üldöztetésére kívánunk emlékeztetni és emlékezni.
A kiállítás tablói utalnak az előzményekre, a hírlapok, kiadók és szerzőik ellen a zsidótörvényekkel indított hadjáratra. Fényképek és egyéb dokumentumok tájékoztatnak a zsidó intézmények könyvtárainak és a bezáratott könyvkereskedések kirablásáról. Több olyan könyv is megtekinthető, amelyeket az Országos Rabbiképző könyvtárából szállítottak el német egységek, és csak a rendszerváltozás után kerültek vissza Budapestre. Iratok, fotók, cikkek villantják fel tiltólistákra tett írók műveivel kapcsolatos kényszerintézkedések végrehajtásának abszurd részleteit.
Könyvnap, 1944
Könyvnap, 1944
Filmbejátszások mutatják, ahogy szinte egy időben zajlottak az akkor már hagyományos könyvnap és a könyvbezúzás jelenetei.
A tárlókban a proskribált írók műveinek régi kiadásai sorakoznak. Klasszikusoké és ma már talán csak szűkebb körben ismertebbeké: Marcel Prousttól Karinthy Frigyesen és Radnóti Miklóson át Erdős Reneéig hosszú a sor.

A szerzők legjavának életműve a magyar kultúra szerves része maradt. Ennek érzékeltetésére a kiállítás részeként egy válogatópolcra több száz kötetet helyeztünk ki az egykor betiltott alkotók műveinek újabb kiadásaiból. E kötetek nemcsak kiállítási tárgyak, hanem egyben kölcsönözhető példányok is.
Hollán Lajos felvétele, 1940 körül
Hollán Lajos felvétele, 1940 körül
A kiállítás érdekessége egy összeállítás Hollán Lajos korabeli, eddig ismeretlen színes felvételeiből. A fotográfus szintén a zsidóüldözés áldozata lett. Képei a negyvenes évek Budapestjének polgári derűt, békét, s szépséget mutató arcát szembesítik a komor végkifejlettel.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés