Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Budapest Gyűjtemény

Budapesti sírkertek - Vizler Imre fotói

Vizler Imre 2005 és 2009 között közel harmincezer fényképen dokumentálta a főváros temetőinek síremlékeit. Munkájának eredményét a Budapest Gyűjteménynek adományozta.


Balassa János (1814 -1868) síremléke<BR>a Fiumei úti Sírkertben
Balassa János (1814 -1868) síremléke
a Fiumei úti Sírkertben
Temetőink városok a városban, síremlékekkel szegélyezett sétányaik lépésről lépésre vezetik át a látogatót az utca zajától hangos külvilágból az elnémulás birodalmába. Akit nem friss gyásza vezet oda, gyönyörködni is képes a holtak kertjeinek sajátos szépségében. A síremlékek, szobrok motívumaiból kiolvashatja az élőknek az elmúlásról alkotott képzeteit, a halottak kultuszában felismerheti az időtlen mítoszok és a változó divatok keveredését. Ahol hírességek is nyugszanak, ott a siker és a feledés, az örök érték és a talmi csillogás viszonylagosságán tűnődhet el.

Akadnak néhányan, akik felelősséget éreznek a temetőkertek kőbe faragott értékeinek megőrzéséért. Mert az emlékművek maguk is mulandók: rombolják a természet erői és az emberi nemtörődömség, pusztítják vandálok és tolvajok. Vizler Imre ezért is szánta el magát arra, hogy Budapest temetőinek síremlékeiről részletes fotódokumentációt készítsen. Több síremlék látványa valóban már csak az ő fényképeinek a segítségével rekonstruálható.

Házaspár sírköve a Csörsz utcai zsidó temetőben
Házaspár sírköve a Csörsz utcai zsidó temetőben
Örömmel számolhatunk be arról, hogy a közel harmincezer felvételt tartalmazó képkollekciót Vizler Imre önzetlen módon a Budapest Gyűjteménynek adományozta. Az általa gondosan azonosított, rendezett digitális fotográfiákból böngészhető, kereshető archívumot készítettünk, és a világhálón is közzétettük.
Megtekinthető a www.fszek.hu/sirkert/ címen.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés