Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Budapest Gyűjtemény

Tűzre, vízre vigyázzatok!
Gróf Széchenyi Ödön, a tűzoltóság megalapítója

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítása a 2015. december 11. és 2016. március 29. között volt látható.

A megnyitón köszöntőt mondott: Dr. Papp Antal tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.
Közreműködött a Szent Flórián Rézfúvós Quintett.
Megtekinthető 2016. március 29-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.Széchenyi Ödön<BR>(Forrás: FSZEK BGY)
Széchenyi Ödön
(Forrás: FSZEK BGY)
„Tűzre, vízre vigyázzatok,
Hogy le ne égjen a házatok!
Kérjétek a Szent Flóriánt,
Hogy oszlassa el a nagy csapást!”

Évszázadokon át harsant fel e figyelmeztetés valamely változata a falvak, városok éjjeli strázsáinak ajkairól. Nagyobb veszedelmekkor azonban sem a védőszent oltalma, sem a tűzőrök és a harangok hangjára összeszaladt polgárok erőfeszítései nem bizonyultak elegendőnek. Ezért is szervezte meg másfél évszázada gróf Széchényi Ödön a főváros önkéntes tűzoltó egyletét, majd kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását is.
Széchenyi István 1839-ben született ifjabbik gyermeke sokszínű egyéniség volt: vállalkozó, neves közéleti és társasági személyiség, legendás sportember, hajóskapitány és zeneszerző. Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységeinek egyik ma is működő emléke a Budavári Sikló. Gróf Széchenyi Ödön 1922-ben hunyt el, konstantinápolyi pasaként.
A kiállítás középpontjában az ő fordulatos élete állt. A magyar tűzoltók benne tisztelik szervezetük, hivatásuk hazai megalapítóját. Az ő korát idézték meg a régi tűzoltóeszközök, öltözetek, makettek. 19. századi falragaszok. Egyleti kiadványok dokumentálták a város védelmére szerveződő polgárság összefogását; cikkek, rajzok, fényképek tudósítottak a múlt századforduló Budapestjének tűzkatasztrófáiról; reklámkiadványok, plakátok mutatták be a tűzvédelem modernizálódásának kezdeteit.

(Forrás: FSZEK BGY)
(Forrás: FSZEK BGY)
A kiállítás a 2015-ben hatvanéves Katasztrófavédelem Központi Múzeumának és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének az összefogásából született.
A megnyitón a Szent Flórián Rézfúvós Quintett klasszikus zeneművek mellett megszólaltatta azokat a „jelzéseket és kéthangú hívójeleket” is, amiket a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egylet használt kivonulásaik alkalmával. A „Tömlőt hosszabbíts!”, a „Szivattyúsok hívatnak!”, a „Mászó támadj!” és a többi vezényszó kottái egy 1882-ben kiadott párlapos nyomtatványban maradtak fenn a Budapest Gyűjteményben.Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés