Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Budapest Gyűjtemény

NYOLC ÉVTIZED A KÖNYVTÁRPALOTÁBAN

1931. április 21-én nyitotta meg kapuját a mai helyén a Fővárosi Könyvtár Központi Könyvtára.
Az egykori ünnepélyes eseményre archív fényképekből összeállított kiállítással emlékezünk. Megtekinthető a főlépcsőházban.


A könyvtár hivatalos alapítási éve: 1904. Ekkor még a Városházán szorítottak neki helyet. Nyilvános közkönyvtárrá 1910-ben szervezték át, és azonnal megindult egy nagyszabású központi épület tervezése. Az elhelyezés és a költségek körüli közgyűlési viták azonban halogatták, az első világháború pedig végképp elsodorta a Köztársaság, majd a Kálvin térre készült tervváltozatok megvalósításának a lehetőségét. A könyvtár ezután "ideiglenes jelleggel" – valójában több mint másfél évtizedig – egy használaton kívüli iskolaépületben töltötte be feladatát a belvárosi Károlyi utcában.

A főváros közgyűlése 1927-ben döntött arról, hogy könyvtárrá alakítás céljából megvásárolja gróf Wenckheim Frigyes örököseitől a család palotáját, amely Meinig Artúr tervei nyomán 1889-ben épült a Baross utca és Reviczky utca határolta telken. Az új központi könyvtárat tudományos jellegűnek szánták, amihez az arisztokratikus miliő megtartásával alakították ki az új tereket. A korszak legjobb műbútorasztalosai versenyeztek a berendezés jogáért, a raktárakat pedig korszerű vas- és üvegszerkezetekből hozták létre, és könyvlifttel látták el.

Az épület a második világháborúban és 1956-ban kisebb, helyreállítható károkat szenvedett. A reprezentatív tereket később is sikerült viszonylag ép állapotban fenntartani, a bútorzatot pedig a korábbiakhoz illeszkedő elemekkel kiegészíteni. Az azonban már régóta nyilvánvaló volt, hogy a fővárosiak növekvő és változó igényeit a palota sem méreteiben, sem funkcionálisan nem képes kielégíteni. Évtizedes, különböző helyszínekre elképzelt tervezgetések után 1997-ben született meg a döntés: a központot a jelenlegi palota rekonstrukciójával és kibővítésével kell megújítani. Az országgyűlés és a főváros önkormányzatának példaadó összefogásával létrejött új épületkomplexum a Wenckheim-palota műemléki felújításával lett teljes 2001 szeptemberében.

Könyvtárunk az épület múltját idéző fényképekből összeállított kiállítással emlékezik meg a nyolcvan évvel ezelőtti ünnepélyes eseményről, amikor Sipőcz Jenő polgármester átadta a könyvtárpalotát a főváros közönségének.

A kiállítás megtekinthető a főlépcsőházban.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés