A Budapest Gyűjtemény közreműködésével készült adatbázisok

BUDAPEST-KÉPARCHÍVUM
Budapesttel kapcsolatos eredeti vagy kiadványokban megjelent fényképek, grafikai ábrázolások képes adatbázisa. Több mint 16 000 kép a főváros egykori arculatáról és lakóinak egykori életéről. Az adatbázis időről időre bővül. Szerkesztői szívesen fogadják a hibajavításokat, javaslatokat a valamennyi képleírásnál megtalálható „Olvasók véleménye" ablakon át.

BUDAPEST TÖRTÉNETÉNEK VÁLOGATOTT BIBLIOGRÁFIÁJA 1950-
Az 1950 után megjelent budapesti vonatkozású könyvek és cikkek válogatott bibliográfiája.
Elsősorban a hazai várostörténeti, helyismereti irodalmat tartalmazza, kiegészítve a gyűjtemény anyagában megtalálható, illetve más bibliográfiákból átvett külföldi publikációk adataival.
A bibliográfia a a könyvtár számítógépes katalógusán keresztül érhető el.
Alapértelmezésben a keresőkérdéseire kapott találatok között a bibliográfia tételei is megjelennek. Erre a részletes megjelenítésnél a „Gyűjtemény: Budapest-bibliográfia” felirat hívja fel a figyelmet
Az adatbázis külön is kereshető, ha az internetes katalógusban a kereső űrlapon a GYŰJTEMÉNY ablakban a BUDAPEST-BIBLIOGRÁFIÁT kijelöli.
A könyvtárban használható változatban ugyanezt a LELŐHELY ablakban a SZAKGYŰJTEMÉNYI BIBLIOGRÁFIÁT beállításával, és a mellette levő ablakból a BUDAPEST-BIBLIOGRÁFIA felirat kiválasztásával érheti el.

BUDAPESTI CÍM ÉS LAKÁSJEGYZÉK, 1880-1928
ADRESSEN-KALENDER VON PEST, OFEN UND ALTOFEN, 1873

A főváros hivatalos címtárainak digitalizált változatából készült teljes szövegű adatbázis.
A kiadványsorozat 1880 és 1928 között, összesen 29 alkalommal jelent meg. Az elektronikus változatban e könyvsorozat kiegészül a részben hasonló adatokat tartalmazó Adressen-Kalender von Pest, Ofen und Altofen című kiadványnak 1873-ban, Budapest egyesítésének évében megjelent kötetével. Így az adatbázisban összesen 50523 oldal érhető el kereshető formában. A korabeli kötetek egyebek közt tartalmazták Budapest betűrendes ház- és telekjegyzékét a tulajdonosok nevével, a hivatalos szervek adatait, az egyesületek, a vállalatok és különböző foglalkozáscsoportok jegyzékeit, az iparosok, kereskedők és egyéb szolgáltatásokat végzők listáját; továbbá a fővárosban élők betűrendes lakcímjegyzékét. Az adatbázis így páratlan adatforrás nemcsak a szakembereknek, hanem mindenki számára, aki például családja, lakóhelye múltjára kíváncsi.

BUDAPESTI LAKCÍMJEGYZÉK, 1900
A Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének együttműködésének keretében készült kísérleti adatbázis a Fővárosi czím- és lakjegyzék 1900-as kötetén alapul.
A korabeli hivatalos budapesti címtár lakójegyzék fejezetének digitalizált változata, többszempontú visszakereshetőséget biztosító adatbázis-szerkezetben.

VÁLYI ANDRÁS: MAGYAR ORSZÁGNAK LEÍRÁSAl[...] Buda, 1796-1799
FÉNYES ELEK MAGYARORSZÁG GEOGRAPHIAI SZÓTÁRA, Pest, 1851
A magyar topográfiai irodalom alapműveinek adatbázisba szerkesztett változatai.
Az adatbázis a könyvtár társadalomtudományi digitális könyvtárával egy rendszerben érhető el, ezért a jobb oldalon annak a címlapja látszik, és a keresés onnan is hozhat találatokat.
A topográfiákban a bal oldalon látható mappákra, majd az almappákra kattintva böngészhet a könyvek szócikkeiben.
A bal felső sarokban látható ablakba írt kifejezésekkel a teljes szövegben kereshet.
Érdemes többféle helyesírással is próbálkzni, mivel a digitalizálás betűhűen követi az eredeti műveket. Pl.: Kőrös, Körös.

Egyszerűbb változatok:
VÁLYI ANDRÁS: MAGYAR ORSZÁGNAK LEÍRÁSAl[...] Buda, 1796-1799 - HTML-változat
FÉNYES ELEK MAGYARORSZÁG GEOGRAPHIAI SZÓTÁRA, Pest, 1851 - HTML-változat

Az adatbázisok létrejöttét támogatták:

Budapest Főváros Közgyűlésének Kulturális Bizottsága
Informatikai és Hírközlési Minisztérium
Nemzeti Kulturális Alapprogram
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Soros Alapítvány

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés