Ritka alkalom: könyvritkaságok kétnapos tárlata

Könyvtárunk az I. Tudományfesztivál és a Kulturális Örökség Napjai rendezvényeihez csatlakozva 2010. szeptember 17-én és 18-án mutatott be egy válogatást a Budapest Gyűjteményben őrzött legféltettebb régiségei közül.


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közkönyvtárként inkább ismert, mint könyvantikvitások gyűjtőhelyeként. Több mint száz éves története során azonban jócskán gazdagodott könyvészeti ritkaságokkal is. Ezeket a várostörténeti részleg, a Budapest Gyűjtemény gondozza, ott kutathatók. A nagyközönség ritkán láthatja, a klimatizált raktárakból csak egy-egy ilyen különleges alkalommal kerül egy-egy válogatás a nézők szeme elé.
Ezúttal elsősorban tudománytörténeti érdekességek láthatóak. Ókori szerzők, a csillagász Ptolemaios vagy az építész Vitruvius, reneszánsz kori polihisztorok, mint Leonardo da Vinci vagy Giovanni Battista Della Porta munkái mellett, számos 17-18. századi kémikus, fizikusok, asztrológus művei szerepelnek. Érdeklődésre tarthatnak számot az alkimisták titkaiba bepillantást adó könyvek, a 16-17. századi atlaszok és bizonyára sokak látják majd szívesen közelebbről a Nagy Francia Enciklopédia, jobbára csak iskolai tanulmányokból ismert illusztrált köteteit is.

A kiállítás megtekinthető:
szeptember 17-én 10 és 20 óra között
szeptember 18-án 10 és 16 óra között
a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületében (VIII. kerület, Szabó Ervin tér 1.), a IV. szinten található Ezüstteremben.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés