A Kab-hegyi televízióadó

Ez egy archív cikk, a benne szereplő információk a megjelenés idején
pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.(Forrás: Wikimedia)
(Forrás: Wikimedia)
A Magyar Televízió Vállalat megalakulásához 1953. január 23-án járult hozzá a Minisztertanács. 1954 januárjában helyezték üzembe a Széchenyi-hegyen az adóberendezést, 1955 februárjára épült meg itt az első antennatorony, amely 60 méteres volt. A Rádió székházában televíziós főosztály jött létre.
1955 tavaszán a Szabadság téri Tőzsdepalota egyik szárnyába került a Televízió, elkezdték kialakítani a stúdiókat. Nyárra már működött a 40 km-es körzetben vehető, 70 méter magas antennatornyú kísérleti adó. 1957 februárjában megindult a szabadság-hegyi,50–90 km-es körzetben fogható kísérleti adás.
(Forrás: Wikimedia)
(Forrás: Wikimedia)
Augusztusban megváltoztatták a Magyar Rádió nevét Magyar Rádió és Televízióra (MTV). 1958 novemberében elkészült a 240 négyzetméteres nagystúdió, a televízió heti adásideje 20 órára emelkedett. Hamarosan megkezdte működését a pécsi Misinatetőn elhelyezett adó, valamint az Avasra telepített miskolci reléállomás és a soproni közvetítőadó. 1960-ban az adásnapok száma heti öt lett, s elindították a 218 m magas szentesi adót. A 64 m magas kékesi adótorony próbaadása augusztusban kezdődött. 1962-ben a bakonyi Kab-hegyen kezdték meg a kékesi befejező munkálatokkal párhuzamosan egy adóállomás fejlesztését. A cél a már meglévő egységek továbbfejlesztése volt. Az adó a dunántúli területek ellátottságát biztosította.

A Kab-hegy tetején

A Magyar Televízió története

Televízióadó-fejlesztés és –gyártás Magyarországon

Fejezetek a Magyar Televízió történetéből

Koreny János – Heckenast Gábor – Polgár András: A Magyar Televízió története : kezdetektől – napjainkig
Budapest : Ajtósi Dürer Kvk., [1995]

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés