Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény

Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény

Könyvtárunk az elmúlt évben Dr. Dienes Gedeon tánctörténész, mozdulatművész és kritikus könyves hagyatékával gazdagodott. Az állomány a tánc körébe tartozó könyveket és folyóiratokat, tánctörténeti műveket, balett lexikonokat, táncművészek és koreográfusok életrajzait, operaházak és balett-együttesek évkönyveit, tánctechnikai írásokat, fotóalbumokat tartalmaz a klasszikus balettől a kortárs táncig. Igen gazdag a 20. század első felének mozdulatművészetével kapcsolatos irodalom. Ugyanakkor az egész század jelentősebb táncos alkotóiról is találunk könyveket.

Szabó Ervin, Dienes Pál, <BR>Jászi Oszkár és Dienes Valéria
Szabó Ervin, Dienes Pál,
Jászi Oszkár és Dienes Valéria

A könyvtár névadója, Szabó Ervin és a Dienes-család között többszörös baráti kapcsolat állt fenn. A fiatal, ifjú házas Dienes Valéria és Szabó Ervin között 1906-tól kezdődően bensőséges emberi és eszmei kapcsolat alakult ki. A Dienes-házaspár (Dienes Pál és Geiger Valéria) Szabó Ervin révén került közelebb a kor haladó szellemű mozgalmaihoz, a Társadalomtudományi Társasághoz és a Galilei Körhöz.
Dienes László – aki Pál fivére volt - diákkorában szintén tagja volt a haladó baloldali értelmiségi csoportosulásoknak. Tehetségére felfigyelt Szabó Ervin és a fővárosi könyvtárba hívta őt dolgozni. Szabó Ervin nagy hatással volt Dienes László eszmei fejlődésére. Dienes László - aki egyik kezdeményezője volt annak, hogy a fővárosi könyvtár felvegye Szabó Ervin nevét - 1946-tól 1953-ig volt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója.


Az alábbiakban szeretnénk olvasóinknak bemutatni a Dienes-hagyatékot. Egyes témák, személyiségek köré csoportosítva válogatást készítettünk az anyagból, a többségüknél előtte kis tánctörténeti bevezetővel - azok számára is akik, nem jártasak a tánc világában.(Az ismertetők Dienes Gedeon: A mozdulatművészet története és H. Koegler: Balettlexikon című műveinek felhasználásával készültek)

Az állomány sok olyan könyvritkaságot tartalmaz - magyar nyelvűeket is – amelyek ma már beszerezhetetlenek vagy éppenséggel csak itt, a zenei gyűjteményünkben hozzáférhetőek.

A Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény helyben használható, a tápraktárból kell kikérni a könyveket.

A Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény a Tánc Világnapjához kapcsolódva és a Dienes Gedeon szerkesztette Magyar Táncművészeti Lexikon megjelenése alkalmából kerül ünnepélyesen átadásra a Zenei Gyűjtemény számára.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés