Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Interjúk, beszámolók

Földes Imre

zenetörténész, zenepedagógus, egyetemi tanár


„El sem tudom képzelni, hogy mi lenne, ha nem állhatnék publikum elé, fiatalok elé, idősebbek elé. Miért olvasnék, miért hallgatnék zenét, miért járnék kiállításokra, miért fényképeznék, miért utaznék, ha nem oszthatnám meg az élményeimet másokkal? Az a dialógus, amit az ember a közönségével folytat - akár szóban, akár csak pillantásokkal -, állandóan ébren tartja az elmét. Ha meg kell fogalmaznunk, tisztulnak a gondolataink."


Földes Tanár Úr a kezdetektől szinte „családtagként” van jelen a Zenei Gyűjtemény életében. Először a gyűjtőkör kialakítására felkért szakmai tanácsadó testületben osztotta meg velünk szakmai tudását, széleskörű tájékozottságát, a művészetek iránti hallatlan nyitottságát, amely máig meghatározója a könyvtár arculatának.
Ezért magától értetődő volt, hogy 1982-ben az ő köszöntő szavaival nyitotta meg hangtárát a Fehérhajó utcai könyvtár.
Sőt, amikor 1998-ban a Pálffy-palotába költözött a Gyűjtemény, ezt az eseményt is vele ünnepeltük.
Felejthetetlen az a négyrészes sorozat, amelyben Bartók remekművét, A kékszakállú herceg várát jártuk körül az ő kalauzolásával.
A könyvtári tájékoztató munkában a Tanár Úrra ma is számíthatunk, ha elakadunk egy-egy megoldhatatlannak tűnő olvasói kérdés megválaszolásában.

Bár a Zeneakadémia zeneszerzés szakán végzett Viski János tanítványaként, mégis mindenki úgy ismeri őt: „Földes Tanár Úr”. A tanítás, az oktatás „nem középiskolás fokon” tevékenységének és lényének legalapvetőbb eleme. A szerzett tudás megosztásának öröme sugárzik muzsikusok nemzedékeinek és a zenét „csak” szerető laikusoknak tartott előadásaiból egyaránt.
Ez a nem lankadó lelkesedés a magyarázata a TIT József Attila Szabadegyetemén 1960 óta megszakítás nélkül tartó ismeretterjesztő estek népszerűségének is. Több generáció vált a Tanár Úr „összművészeti” óráinak (zene-képzőművészet-irodalom) hatására a zene és a társművészetek rajongójává.

Tanított zenetörténetet a Magyar Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elődje) 1960-1974 között, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában 1961-től 1966-ig, ahol a zeneelmélet, zeneirodalom és szolfézs is a tantárgyai közé tartozott. Ugyanezeket a tantárgyakat 1961-2003 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ma Egyetem) is oktatta. Most speciális kollégiumokat tart a Zeneművészeti Egyetem és a doktoriskola hallgatóinak.

Munkájának elismeréseként számos kitüntetésben részesült, így 2004-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2010-ben Moholy-Nagy-díjat, 2011-ben Artisjus díjat kapott.

Kedves Tanár Úr! Köszönjük, hogy ötven éve tudásával, tanácsaival, emberségével segíti Gyűjteményünk munkáját és kívánjuk, hogy még sokáig így legyen!

Liszka Zsuzsanna

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés