• A Zenei Gyűjtemény története


  A Zenei Gyűjtemény 1964-ben nyílt meg Budapest első nyilvános, kottákat és könyveket is szolgáltató zenei könyvtáraként. Zenei szakkönyveket, kottákat, 1982-től hangfelvételeket is kölcsönöz.
  Működését a Fehérhajó utcában kezdte meg, majd az 1990-es évek végén a Fővárosi Közgyűlés a használatába adta a Pállfy-palotát. Az új épületben lehetőség nyílt a könyvek, kispartitúrák, CD-k szabadpolcos elhelyezésére, és nagyobb kottatár kialakítására. 1999. október 1-jétől a japán állami támogatással felszerelt hangtár is az olvasók rendelkezésére áll.


  A Zenei Gyűjtemény a hivatásos és nem hivatásos muzsikusok részére biztosítja a zeneoktatáshoz és a kutatáshoz szükséges anyagokat. Gyűjtőköre kiterjed a zeneirodalom valamennyi értékes darabjára térbeli és időbeli határok nélkül, a hagyományos, nyomtatott anyagokon keresztül az elektronikus dokumentumokig.

  A Gyűjtemény rendszeresen szervez hangversenyeket, kamarakoncerteket, amelyekre minden zenét szerető és művelő érdeklődőt szeretettel vár.
  (Mozgáskorlátozottak a könyvtárat a járda szintjéről induló lifttel közelíthetik meg.)
 • Kodály Zoltán a Zenei Gyűjtemény megnyitóján

  Történet 2014.05.21.

  Kodály Zoltán a Zenei Gyűjtemény megnyitóján

  „Legyen a zene mindenkié!” - Ennek a gondolatnak a jegyében nyitotta meg Bárdos Lajos 1964. május végén a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményét, és adta át a nagyközönségnek Kodály Zoltán jelenlétében.

Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés