Könyvajánló - David M. Guion: A History of the Trombone

David M. Guion: A History of the Trombone. (American Wind Band Series, No. 1.) The Scarecrow Press, Lanham–Toronto–Plymouth, United Kingdom, 2010.

A harsona története, a Scarecrow Kiadó új sorozatának első kötete, a harsona fejlődésének összehasonlító leírása a hangszer megjelenésétől a 14. századi, középkori trombita kezdeti felépítéseként, majd 15. századbeli módosulásain, illetve a reneszánsz korabeli együtteseknél jelen lévő mellőzöttségén keresztül elismertségéig a 19–20. századbeli klasszikus és populáris zenét művelők körében.
David M. Guion alapvető fontosságú, elsődleges forrásokra támaszkodva jeleníti meg a harsona fejlődésének történetét, különös hangsúlyt fektetve a zenére és zenészekre, illetve az idevonatkozó kulturális összefüggésekre.
Egy általános áttekintés után a szerző két részre osztja az anyagot. Az első rész a harsona fejlődésével, illetve a hangszer irodalmával foglalkozik; a második előadóművészi szempontból vizsgálódik: bemutatja az együtteseket; a különböző alkalmakhoz illeszkedő fellépéseiket; a műfajt képviselő előadóművészeket; illetve a hangszer, annak irodalma és az előadóművészi apparátus fejlődését befolyásoló társadalmi, intellektuális, politikai, gazdasági és technológiai erőket. Végezetül megvizsgálja a harsona különböző zenei stílusokon belül elfoglalt helyét (opera, populáris és világzene).
A függelék a már említett elsődleges forrásokból ad ízelítőt, amit – kiegészítve ezeket az igen fontos, kevéssé ismert dokumentumokat – összehasonlító bibliográfia tesz teljessé.
A kötet, melyet hetven ábra és fénykép illusztrál, nemcsak a harsonajátékosok számára kínál csemegét, de tanulók, tudósok, illetve minden, a hangszerek iránt érdeklődő, zeneszerető olvasó számára élményt nyújt.

David M. Guion harsonaművész, zenetudós, könyvtáros, szabadúszó író. Harsonatanulmányait David Glasmire-nél, John Hillnél, Audrey Morrisonnál és Frank Crisafullinél végezte.
Zenetudományi doktori disszertációját a University of Iowan, könytárosi mesterdiplomáját (Master of Library and Information Science) a Rosary Colege-en (Illinoi, River Forest) szerezte. Szerzője még a The Trombone: Its History and Music, 1967–1811 című könyvnek, továbbá számos publikációja jelent meg a következő lapokban: American Music; Early Music; College Music Symposium; Historic Brass Society Journal; ITA Journal; Journal of American Culture; Journal of Band Research; Journal of Musicological Research; Online Trombone Journal; Welsh Music.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés