Könyvismertető - Danielle Robinson: Modern Moves. Dancing Race during the Ragtime and Jazz Areas

Danielle Robinson: Modern Moves. Dancing Race during the Ragtime and Jazz Areas. Oxford University Press, 2015.

A Modern Moves. Dancing Race during the Ragtime and Jazz Areas – végigkísérve a korai 20. századi társasági táncok történetét – az afroamerikai és európai-amerikai, illetve a bevándorló és vándorló csoportok között zajló, tánc terén megnyilvánuló küzdelmeket mutatja be. A szerző New York városára összpontosít, hiszen a kelet-európai bevándorlók számának ugrásszerű növekedése, illetve az itt élő afroamerikai közösség mind nagyobb mértékű felduzzadása kedvező állapotot teremtett a különböző kevert táncformák – blues, ragtime, standard táncok, jazz – térnyeréséhez.
Danielle Robinson bemutatja, hogy a különböző tradíciók egyazon városi társadalmi terekben való keveredése eredményeként hogyan jöttek létre az említett stílusok. Ezeknek a kultúrák közti ütközéseknek, véli a szerző, nem csupán az volt a jelentősége, hogy meghaladták az addig létező irányzatokat; a 20. századi társasági táncok új alapjait fektették le.

Danielle Robinson tánctudós, a York University’s School of Arts, Media, Performance and Design docense, a Communication and Culture koordinátora.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés