Főmenü » Könyvtáraink » Thököly út 5. » Vetélkedőink
 • Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - 6. (márciusi) forduló

  Vetélkedőink 2017.03.06.

  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - 6. (márciusi) forduló

  Lőrinci Nagykönyvtárunk vetélkedője. Beadási határidő: 2017. április 15.

 • Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - 5. (februári) forduló

  Vetélkedőink 2017.02.02.

  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - 5. (februári) forduló

  Lőrinci Nagykönyvtárunk vetélkedője. Beadási határidő: 2017. március 15.

 • Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - 4. (januári) forduló

  Vetélkedőink 2017.01.06.

  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - 4. (januári) forduló

  Lőrinci Nagykönyvtárunk vetélkedője. Beadási határidő: 2017. február 15.

 • Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - decemberi forduló

  Vetélkedőink 2016.12.02.

  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - decemberi forduló

  Lőrinci Nagykönyvtárunk vetélkedője. Beadási határidő: 2017. január 15.

 • Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - novemberi forduló

  Vetélkedőink

  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - novemberi forduló

  Lőrinci Nagykönyvtárunk vetélkedője. Beadási határidő: 2016. december 15.

 • Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - októberi forduló

  Vetélkedőink 2016.10.04.

  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy? - októberi forduló

  Lőrinci Nagykönyvtárunk vetélkedője. Beadási határidő: 2016. november 15.

 • Lúzerek és nyertesek... Te melyik vagy?

  Vetélkedő 2-4 fős, felső tagozatos csapatok számára a Lőrinci Nagykönyvtárban.


  Fotó: FSZEK
  Fotó: FSZEK
  Lúzerek és nyertesek... Te melyik vagy?

  Vetélkedő

  2-4 fős, felső tagozatos csapatok számára

  2016 októberétől 2017 márciusáig 6 fordulós olvasásnépszerűsítő vetélkedőt hirdet a FSZEK XVIII/3-as könyvtára.

  Havonta négyféle feladatot kell a csapatoknak teljesíteni, és a következő hónap 15-éig eljuttatni a könyvtárba lehetőleg a havi internetes űrlapon keresztül. (Papíron, e-mailben is elfogadjuk a válaszokat, de jobb, ha az űrlapon keresztül érkezik.)

  Fordulók, kérdések:
  - az októberi forduló kérdései
  - a novemberi forduló kérdései
  - a decemberi forduló kérdései


  1. El kell olvasni az egyik könyvet a havi kínálatból (lásd lent), és a könyvekhez tartozó kérdésekre válaszolni kell.

  2. Valamilyen, a könyvhöz kapcsolódó kreatív munkát kell készíteni: rajz, makett, PowerPoint, film stb., vagy az íróról és a könyvhöz tartozó adatokat, ismereteket kell keresni az interneten.

  3. Logikai, önismereti feladatot kell megoldani a könyvtárban.

  4. A havi könyvet értékelni kell 3 mondatban: tetszett, nem tetszett, miért...


  A vetélkedő során három alkalommal találkozhatnak is a résztvevők: (terveink szerint) november, február és május hónapban. Minden találkozóra érdemes eljönni, mert a megjelenésért is plusz pontokat lehet szerezni!

  Jelentkezés:

  a következő linken keresztül: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyB04KY-P77txpyJvqCDKO9Rm2C3d8HmJMAeN0FTJGSk6Few/viewform

  vagy személyesen a könyvtárban.

  Jelentkezéskor a csapatoktól a következő adatokat kérjük: Csapat neve: (választott név) Iskola neve: Felkészítő tanár neve: Csapattagok: Kapcsolattartó e-mail cím és telefonszám (!):

  Jelentkezés határideje: 2016. szeptember 30.

  Az egyes fordulók felkerülnek honlapunkra és Facebook-oldalunkra, de a kérdéseket a csapatok e-mailben is megkapják.

  Információ, jelentkezés:
  Kovácsné Lezancsek Olga, Juglné Vilhelm Tünde
  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII/3. számú könyvtára
  1183 Budapest, Thököly út 5. T: +36-1-291-2575
  e-mail: lorinc.vetelkedo@gmail.com
  kovacso@fszek.hu
  honlap: http://www.fszek.hu/thokoly
  http://www.facebook.com/fszekthokoly
  Lúzerek és nyertesek - Te melyik vagy?

  Könyvkínáló


  1. Nyertes cserék

  Christine Nöstlinger: A cseregyerek - Nógrádi Gábor: PetePite

  Christine Nöstlinger: A cseregyerek

  Csak éjszaka táplálkozik, a nappalokat bezárkózva tölti a szobájában, a fürdőszobát nem látogatja. Jasper cseregyerek: Londonból érkezett Bécsbe. De miért viselkedik ilyen lehetetlenül? Miért nem áll szóba a család tagjaival, amikor az lenne a feladata, hogy javítson a kiskamasz Ewald csapnivaló angol kiejtésén? És mivel sikerül végül is szóra bírni őt, miután már-már az őrületbe kergeti vendéglátóit? Az a pár nyári hét örökre emlékezetes marad Jasper és a Mittermeire család számára.

  Nógrádi Gábor: PetePite


  Egy derűs májusi reggelen a tizenegy és fél éves Pete Péter lába beleütközött az ágy végébe, amikor ki akarta nyújtani. „Mi a manó? – nyögött fura, mély hangon. – Éjszaka rövidebb lett az ágyam? Biztosan álmodom.” De Pite nem álmodott. A takarója alól két hatalmas lábfej feszült a deszkának. Két csúnya, szőrös láb. Pete Péter, azaz Pite egyetlen éjszaka alatt felnőtté változott. Pontosan olyan lett, mint az édesapja. És a csodáknak itt még nincs vége! Hiszen, ha Pite az apja testébe költözött, akkor mi történt az édesapával, dr. Pete Ádámmal?

  2. Kalandot hozó tárgyak


  Tom Angleberger: Papír-Yoda különös esete - Gimesi Dóra · Jeli Viktória · Tasnádi István: A körző titka (Időfutár 1.) - Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

  Tom Angleberger: Papír-Yoda különös esete


  Ismerd meg Dwightot, a hatodikos csodabogarat! Dwight folyton fura dolgokat csinál, például ugyanabban a pólóban jár egy hónapon át, vagy „Dwight kapitány”-nak szólíttatja magát. Ez elég kínos, főleg Tommynak, aki mindennap mellette ül ebédnél.

  De azért Dwight is tud menő dolgokat. Például origamizni. Egyszer csak fogja magát, és hajtogat egy Yoda-figurát. És itt kezdődnek a rejtélyek. Papír-Yoda ugyanis látja a jövőt, és olyan tanácsokat ad, amik simán kihúznak a csávából. Így aztán hamarosan kígyózó sorokban fordulnak hozzá kérdéseikkel a hatodikosok.

  Tommy ki akarja deríteni, hogy hogyan lehet Papír-Yoda ennyire okos, amikor Dwight meg ennyire lökött. Talán Yoda uralja az Erőt? Tommy eltökéli, hogy megtudja a választ, mielőtt megfogadná Yoda tanácsát egy IGEN FONTOS ügyben, ami egy lányt is érint.

  Gimesi Dóra · Jeli Viktória · Tasnádi István: A körző titka (Időfutár 1.)

  Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan: új lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak.

  Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe... és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált.

  Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz?

  A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi, a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek...

  Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia


  Stanley már megint rosszkor rossz helyen tartózkodik. Valahonnan az égből fejére pottyan egy tornacipő, amit haza akar vinni. Erre lopással vádolják, s hamarosan egy javító-nevelő táborban találja magát. Ebben a különös amerikai mesében az ízig-vérig mai figurák mellett száz évvel korábban élt hősök is feltűnnek. A könyv az Egyesült Államokban nyolc irodalmi díjat nyert el.

  3. A másság erőssé tesz

  Dóka Péter: A kék hajú lány - Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog

  Dóka Péter: A kék hajú lány

  Mindig vámpírokat rajzol, fekete a körme, és kerekes székben ül. Ő Mira, a kék hajú lány, aki éppen várja a csodát. Mert csodára néha szükség van. Főleg egy kórházban. De nem a csoda érkezik, hanem a tizenhárom éves Olivér. A fiúnak nincsenek barátai, a plüsspatkányával alszik, és szeret felmászni a magasba. Kórházba is azért került, mert leesett egy fáról. A gyerekosztály a rejtélyes és furcsa álmok helye, Olivér itt barátokra talál, és sokkal jobban érzi magát, mint odahaza. Mindenkin megpróbál segíteni, aki beteg vagy boldogtalan. De leginkább egyvalakit szeretne megmenteni: a félelmei elől álomvilágba menekülő kék hajú lányt.

  Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog

  Az Egy törött orr balladája arról szól, hogy üssünk és hogy ne üssünk. És hogy mi a helyzet akkor, ha az ember csak úgy tud énekelni, amikor senki más nem hallja. De leginkább mégiscsak Bartról szól, aki szerint az élet attól egy cseppet sem lesz jobb, ha negatívak vagyunk. Megismerjük a titoktartásra képtelen Adával és Geirrel, aki mindig olyan furcsán áll. Az olyan fontos napok históriája ez a könyv, amelyeken egyszerre történik minden, és semmi sem többé lesz olyan, mint azelőtt volt. Amelyeken egyszerre érezzük magunkat boldognak és egy kissé szomorúnak. Ahogy ez a könyv is megnevetett, miközben néha elszorítja a torkodat.

  4. Találd meg helyed!

  Jacqueline Wilson: Apja lánya - Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram

  Jacqueline Wilson: Apja lánya

  Floss szívesen lóg a hétvégéken apja lepukkant kávézójában, pedig tényleg nem valami menő hely. Floss legjobb barátnője sem érti, mit lehet rajta szeretni. Aztán egyszerre a kislány akár mindennap itt időzhet, ugyanis úgy dönt, hogy nem követi anyját és annak új férjét Ausztráliába, inkább apjával marad. Igaz, apu nem vasal túl ügyesen, néha gyűröttek maradnak a blúzok, de jól elvannak kettecskén sült krumplis szendvicsen és vattacukron, amit a helyi vidámparkban szereznek be. Ám egyszer csak beüt a mennykő. Floss apja teljesen tönkremegy, lehetetlen helyzetbe kerülnek. Van-e visszaút? Segítenek-e az új barátok...?

  Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram

  1936 Flint, Michigan állam. Kemény idők, gazdasági világválság. Bud, az árva néger kisfiú elhatározza, hogy megkeresi az apját, akit sohasem ismert. Fontos és titkos dolgaival teli bőröndjével indul útnak, egy szál maga. Anyja sosem beszélt apjáról, de hagyott valami nyomot. Egy szórólapot, amit nagy becsben tartott, haláláig őrzött. Ez egy híres jazz banddé volt, a Herman E. Calloway vezette Dusky Devastators of the Depressioné. Bud a fejébe veszi, hogy az ő apja nem más, mint a híres zenész...

  5. A barátság mindent megold

  E. L. Konigsburg: Szavak nélkül - Jacqueline Wilson: Titkok

  E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

  A 13 éves Branwell kishúga otthon életveszélyesen megsérül. Branwell ezután megnémul, pedig védenie kellene magát a súlyos gyanúval szemben. Egy intézetbe szállítják, ahol hiába próbálnak segíteni rajta. Legjobb barátja, Connor naponta látogatja, hogy szóra bírja a fiút, és kiderítse: mi történt valójában azon a csaknem végzetes napon. Connor ötlete beválik: szókártyák segítségével jön létre köztük a párbeszéd.

  Jacqueline Wilson: Titkok

  Két lány, két külön világ. Az egyik egy elegáns lakóparkban él, a másik egy rossz hírű lakótelepen. Látszólag csak az a közös bennük, hogy mindketten naplót vezetnek. Pedig sok gondjuk-bajuk is közös, s még inkább az lesz, amikor véletlenül találkoznak, s örök barátságot fogadnak egymásnak. Amikor egyikük bajba kerül, a másik önfeláldozóan siet a segítségére, ám épp emiatt indul rendőrségi nyomozás, s kerülnek lapok címoldalára. De megoldhatja-e a két kamaszlány mindazt, ami a felnőtteknek nem sikerült?

  6. Vidám befejezés


  Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! (Lúzer Rádió 1.)- Ciaran Murtagh: A Nagy ugrás

  Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! (Lúzer Rádió 1.)

  Marcel 13 éves, mikor a családjával a „Nyócker” színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti.

  Ciaran Murtagh: A Nagy ugrás


  Fin Spencer átlagos, tizenkét éves srác. Rocksztár és kaszkadőr szeretne lenni. Egy szép napon biztosan híres lesz majd, egyelőre azonban még a lúzer haverjával, a hibbant tanáraival és az idegesítő kishúgával kell megküzdenie. Aztán egy nap a birtokába kerül egy titokzatos napló, amellyel mindent meg tud változtatni; SZÓ SZERINT. Ha valami nem úgy alakul, ahogy szerette volna, elég leírnia a naplójába, hogy mit szeretne másként, és másnapra megváltozik a múlt! A napló segítségével Fin mindenkivel elhiteti, hogy milyen csodálatos, szenzációs FINTASZTIKUS fiú is ő valójában.Ennél szuperebb dolog nem is történhetne senkivel, ugye? De akkor miért kész katasztrófa az élete még mindig?
 • Vetélkedőink 2016.08.29.

  Nagyon állat vetélkedő 2015-2016

  Hatfordulós olvasásnépszerűsítő vetélkedőnk a Lőrinci Nagykönyvtárban

Lapozás:
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés