Főmenü » Könyvtáraink » Török utca 7-9. » Kerületünk kincsei

A Lövőház (II. Marczibányi tér)

Nézze meg, olvasson róla a Török utcai könyvtár helytörténeti gyűjteményében!


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
A Budai Polgári Lövész Társaság új székháza 1885-ben készült el a Rózsadomb tövében, német reneszánsz stílusban, egy korábbi téglavető területén. Az építkezés speciális, úszó alapozással indult, mert a talaj tele volt búvópatakokkal. A lövőcsarnokon kívül borospince, díszterem, pihenőszoba és játékterem is helyet kapott az épületben.
Egy alkalommal Ferenc József is felkereste az intézményt, erre a látogatásra is utalhat az épület falán elhelyezett felirat az egyesület jelmondatával: „Hazádat és királyodat védeni tanuld itt”.
A XX. század első éveire már tekintélyes méretűre duzzadt a klub, miután a Pesti Lövöldével egyesülve Budapesti Polgári Lövészegylet néven működött. Tagjai között arisztokraták, politikusok és a művészvilág képviselői is megfordultak. Többszöri bővítések, beépítések után az épületben működő Kastély étterem és kávéház rangos szórakozóhellyé vált.
A II. világháború alatt megsérült a tetőzet, amelyet karcsú tornya nélkül építettek újjá. 1951-től a Szabadságharcos Szövetség vette át a Lövőházat, amely évtizedekig a magyar lövészsport legfontosabb intézménye volt. Olimpiai és világbajnokok sora edzett itt, ugyanúgy, mint a Magyar Honvédelmi Szövetség működtetése idején. Ekkor egy újabb toldaléképületben kisebb mozi is működött az épületben.
A rendszerváltás után a Budapesti Polgári Lövészegyesület visszakapta a lőteret, de állami támogatás nélkül nem tudta működtetni.

Forrás:
Verrasztó Gábor: Vendéglő az országúton – Budai históriák

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés