Főmenü » Szolgáltatások

Kölcsönzési idő hosszabbítása

Online katalógusunk Olvasói adatok menüjéből tudja kikölcsönzött dokumentumait meghosszabbítani, ahol valamennyi könyvtárunkból kölcsönzött dokumentumait is egyszerre láthatja.

Kedves Olvasónk!

Online katalógusunk Bejelentkezés (Olvasói adatok) menüjéből tudja kikölcsönzött dokumentumait meghosszabbítani, ahol valamennyi könyvtárunkból kölcsönzött dokumentumait egyszerre láthatja.

Könyvtárunk Használati Szabályzata értelmében a könyvek és kották kölcsönzési határideje két alkalommal hosszabbítható meg, amennyiben az adott példányra nincs előjegyzés, illetve az olvasójegyen nincs tartozás. Az audiovizuális dokumentumok (CD, DVD, videokazetta, hangkazetta, CD-ROM) hosszabbítására nincs mód.

A program használata:

 • Az Olvasójegyén található vonalkód-számsort írja az Olvasójegy vonalkód mezőbe!
 • Töltse ki a Jelszó mezőt (alapértelmezetten ez az Ön születési hónapja és napja szám formátumban, pl. 0521)!
 • A Belépés gombra kattintva megjelennek a könyvtár(ak) adatai és az azokból kikölcsönzött művek listája.
 • A dokumentum adatai mellett található Hosszabbít feliratra kattintva tudja egyesével meghosszabbítani a dokumentum kölcsönzési idejét. A lista alján található Mindent hosszabbít segítségével valamennyi hosszabbítható példány határideje módosul.
 • Amennyiben az olvasójegyen tiltás van érvényben (pl. tartozása van, vagy az olvasójegy lejárt) a dokumentumok nem hosszabbíthatók. Ilyen esetben a rendszer tájékoztatja a sikertelen hosszabbításról, pl. A kölcsönzés nem hosszabbítható: A példány nem hosszabbítható!.
 • Kérjük, figyelje a megjelenő rendszerüzeneteket és kilépés előtt ellenőrizze a hosszabbított dokumentumok módosított lejárati határidejét. Javasoljuk, a módosult lejárati határidőket jegyezze fel! Sikertelen hosszabbítás esetén, amennyiben a kölcsönzés határideje nem módosult rendszerünkben, reklamációt nem tudunk elfogadni.
 • A hosszabbítás befejezését követően a Kijelentkezés menüpontból tud a hosszabbítás felületéről kijelentkezni. Publikus helyeken (pl. könyvtár, internet kávézó) a hosszabbítást követően mindig jelentkezzen ki, ellenkező esetben privát adatit mások is láthatják és visszaélhetnek azokkal!


A rendszer használatával kapcsolatos véleményét, észrevételeit kérjük az info@fszek.hu címre továbbítsa!
 • Azonosan cimkézett cikkek

 • E-mail-értesítés kérése a lejárati határidőről

  Egy igen egyszerű módszerrel lehetőség van rá, hogy a könyvek lejárati határidejét soha többé ne felejtsük el. Az e-mail-értesítéshez n...

 • Kedves Olvasónk!

  Szeretnénk felhívni a figyelmét néhány olyan szolgáltatásunkra, amellyel elkerülheti, hogy tartozása legyen könyvtárunkban.

Hozzászólások (41)

(szbi/

babakne 2016. 10. 17. - 13:46:51
41

-Tisztelt Olvasónk !


Használati Szabályzatunk II. 4. bekezdésének „l” pontja tartalmazza a könyvhosszabbítás szabályait: „ ……a négy hétnél rövidebb kölcsönzési idejű dokumentumok, az oktatócsomagok és az előjegyzett dokumentumok kivételével legföljebb két ízben „ lehetséges hosszabbítani.
Az előjegyzés szolgáltatás lényege, hogy az olvasó hozzáférjen az igényelt dokumentumhoz. Ebben az esetben a könyvet 4 hét kölcsönzési idő elteltével vissza kell hozni. Programmal értesítés küldése az előjegyzésről nem megoldott, tudtommal egyetlen könyvtári szoftverben sem. Az előjegyzés szolgáltatás évtizedek óta így működik, a szolgáltatás ellen panasszal olvasóink eddig nem éltek.

Üdvözlettel :

Babákné Kálmán Mariann
osztályvezető


>> Tisztelt Könyvtáros!
>>
>> Szeretnék érdeklődni, hogy arra mi a megoldás, ha a webes felületen szeretném a könyv kölcsönzési idejét hosszabítani, pl. aznap mikor lejár? Ma nem lehetett, mert azt írja ki, hogy "A hosszabbítás sikertelen: 313 - Előjegyezve.".
>> Nekem aznap (akár előtte) honnan kellene tudnom, hogy vissza kell vinnem a könyvet a lejárat napjára, honnan kell tudnom, hogy valaki előjegyezte?
>> Én a webes hosszabbításra számítok és szeretnék élni ezzel a szolgáltatással..
>> Miért van előnyben az aki előjegyezte akár aznap, én meg mondjuk este szembesülök vele, hogy nem hosszabítható.
>> Vagy miért nincs mondjuk egy hét türelmi idő ilyen esetekben, hogy legyen idő visszavinni, ha az előjegyzés előnyt élvez? Vagy az előjegyzésről e-mail kapnI?
>> Így mi értelme van a webes felületen történő hosszabbításnak?
>>
>> Várom válaszát
>>
>> köszönöm

Luger 2016. 10. 03. - 17:45:36
40

Tisztelt Könyvtáros!

Szeretnék érdeklődni, hogy arra mi a megoldás, ha a webes felületen szeretném a könyv kölcsönzési idejét hosszabítani, pl. aznap mikor lejár? Ma nem lehetett, mert azt írja ki, hogy "A hosszabbítás sikertelen: 313 - Előjegyezve.".
Nekem aznap (akár előtte) honnan kellene tudnom, hogy vissza kell vinnem a könyvet a lejárat napjára, honnan kell tudnom, hogy valaki előjegyezte?
Én a webes hosszabbításra számítok és szeretnék élni ezzel a szolgáltatással..
Miért van előnyben az aki előjegyezte akár aznap, én meg mondjuk este szembesülök vele, hogy nem hosszabítható.
Vagy miért nincs mondjuk egy hét türelmi idő ilyen esetekben, hogy legyen idő visszavinni, ha az előjegyzés előnyt élvez? Vagy az előjegyzésről e-mail kapnI?
Így mi értelme van a webes felületen történő hosszabbításnak?

Várom válaszát

köszönöm

babakne 2016. 08. 03. - 10:56:37
39

Tisztelt Gedáné H. Mária !

A táv előjegyzés kialakításán dolgozunk, szíves türelmét kérjük.

Üdvözlettel :

Babákné Kálmán Mariann
osztályvezető

>> Hogyan lehet a honlapon könyvet előjegyeztetni?
>> üdv: Gedáné H.Mária

00750015 2016. 08. 01. - 18:21:37
38

Hogyan lehet a honlapon könyvet előjegyeztetni?
üdv: Gedáné H.Mária

0210009791865 2016. 06. 11. - 09:27:04
37

Tisztelt Igazgató úr!

2016,05,20-án voltam új könyvért, nem tudtam hogy tavaly melyik hónapban fizettem be, nagyon figyeltem a számitógép képernyőjét NEM IRT KI SEMMIT, de sajnos a kinyomtatást nem ahol is 05.27 volt a lejárat, amit csak otthon vettem észre. Bementem és befizettem, a kért azonosító iratokat is bemutattam, de akkor már egy picit ideges lettem és a vásárlók könyvébe is beírtam, csak akkor még a kolléganőket dícsértem .
Sajnos nem emlékeztem, hogy mikor a hosszabbitást megtette 20 vagy 26 dátumra .
Sajnos nem történt meg. Sajnos az önök IT szakembere minden, csak nem felhasználó barát, de sajnos aki átvette a rendszer!!
Tisztelettel
Sinka Tihamérné

ks 2015. 03. 06. - 13:16:47
36

>> Dr Fodor Péter Igazgató Úr részére!
>>
>> Tisztelt Igazgató Úr!
>>
>> Amint tegnapi levelemben jeleztem kénytelen voltam olyan késedelmi díjat kifizetni, amit nem tartok jogosnak.
>>
>> 2015. február 21-én szombaton még élő és érvényes használattal rendelkeztem a 3 könyvre- sajnos nem tudtam a hosszabbítást személyesen rendezni( otthon nincs internetem )és vasárnap zárva van a könyvtár .
>> Ma reggelre már valahogyan számítógépes rendszerük 2 napi késést észlelt és számlázott.
>>
>> Amit - más olvasóval egyetemben nem tartok méltányosnak az az, hogy
>> - Olyan napra is késést számol fel a rendszer, ami zárvatartós nap.
>> ezen felül
>> - Ha a legelső alkalommal, amint lehet már intézkedik az ember, miért kalkulál az IT rendszer két nap késedelemmel ? Jelen esetben csak a vasárnap lenne - szabályzatuk szerint (?) - felszámolható.
>>
>> Szeretném Önt kérni, Igazgató Úr, hogy ezen a - többek szerint is - tévesen beállított rendszeren változtatni , és enyhíteni szíveskedjen. Korábban már több ezres nagyságrendű késedelmet kellett -- akkor is munkanélküliként - kifizetnem, és a szabályzatmódosításról, az IT rendszerben történő türelmi idő eltörléséről, a zárva tartási napok beleszámításáról nem is volt információm.
>>
>> Megtisztelne azzal ha választ adna
>> Vámosi Rita


Tisztelt Vámosi Rita!
Könyvtárunk kölcsönzési rendszere a hatályos Használati Szabályzatnak megfelelően került beállításra, amely kimondja, hogy a kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott dokumentumok és eszközök után minden kölcsönzőnek késedelmi díjat kell fizetnie. Ennek összege 2015-ben könyvek kölcsönzése esetén 42,-Ft/kötet vagy db/naptári nap. A rendszer naptári napnak minden megkezdett naptári napot számol, tehát az Ön által jelzett esetben a vasárnapot és a hétfőt is számolta.
Mindazonáltal, szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy könyvtárunkban a könyvek kölcsönzési határideje két ízben, s négy különböző módon meghosszabbítható: az Internet-kapcsolatot igénylő e-mailes és honlapon keresztül való módon túl személyesen és telefonon is.
Remélem, továbbra is könyvtárunk aktív használója marad.
Budapest, 2015. március 5.
Tisztelettel:

Haszonné Kiss Katalin
régióigazgató

Spring 2015. 02. 24. - 14:54:17
35

Dr Fodor Péter Igazgató Úr részére!

Tisztelt Igazgató Úr!

Amint tegnapi levelemben jeleztem kénytelen voltam olyan késedelmi díjat kifizetni, amit nem tartok jogosnak.

2015. február 21-én szombaton még élő és érvényes használattal rendelkeztem a 3 könyvre- sajnos nem tudtam a hosszabbítást személyesen rendezni( otthon nincs internetem )és vasárnap zárva van a könyvtár .
Ma reggelre már valahogyan számítógépes rendszerük 2 napi késést észlelt és számlázott.

Amit - más olvasóval egyetemben nem tartok méltányosnak az az, hogy
- Olyan napra is késést számol fel a rendszer, ami zárvatartós nap.
ezen felül
- Ha a legelső alkalommal, amint lehet már intézkedik az ember, miért kalkulál az IT rendszer két nap késedelemmel ? Jelen esetben csak a vasárnap lenne - szabályzatuk szerint (?) - felszámolható.

Szeretném Önt kérni, Igazgató Úr, hogy ezen a - többek szerint is - tévesen beállított rendszeren változtatni , és enyhíteni szíveskedjen. Korábban már több ezres nagyságrendű késedelmet kellett -- akkor is munkanélküliként - kifizetnem, és a szabályzatmódosításról, az IT rendszerben történő türelmi idő eltörléséről, a zárva tartási napok beleszámításáról nem is volt információm.

Megtisztelne azzal ha választ adna
Vámosi Rita

0210001738356 2014. 12. 24. - 10:11:41
34

Tisztelt könyvtáros!
Csak jelezni szeretném, hogy 3 db könyv esetében (Központi Könvtár) a tegnapi nap lejárt a kölcsönzési idő. Mivel este elfelejtettem meghosszabbítani (pedig személyesen is voltam a könyvtárban), így ma már sikertelen volt ezirányú tervem, tekintettel arra, hogy a késedelmi pótlék megállapítása miatt már nem lehetett.
De ma már az ünnepekre tekintettel az összes könyvtár zárva van, és már nem tudom kifizetni a pótlékot (se visszavinni a könyveket, bár ezt nem akarom..). Így viszont jövő hétig nem 1 nap után kerül a pótlék felszámításra, amit jogosnak vélek, hanem minimum 5 nap, amit viszont már nem érzek méltányosnak.
Tisztelettel, Vámosi László
ui. Illetve én a konkrét esettől eltekintve is úgy gondolom, hogy a rendszer beállításait módosítani kellene úgy, hogy a késedelmi pótlék megállapítása mellett engedjen hosszabbítani. Persze korlátok beállításával (pédául 1000,-ft-t meg nem haladó késedelmi pótlék esetén).

tanto 2014. 07. 25. - 10:37:16
33

Hoppá! Elnézést, időközben már működik az oldal újra.

tanto 2014. 07. 25. - 10:32:37
32

Tisztelt Könyvtáros!

Érdeklődnék,hogy meddig nem lehet elérni az online katalógust, és a hosszabbítást?

Oldalak: 1 | 2 | 3 | 4 | 5
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés