Főmenü » Szolgáltatások » Továbbtanulási Információs Szolgáltatás

Indul az őszi szemeszter vizsgaidőszaka az egyetemeken

Linkajánló a sikeresebb felkészülésért.


Forrás: pixabay.com
Forrás: pixabay.com
Az egyetemi honlapok szerint az ELTE-n december 14-től január 29-ig, a szegedi egyetemen december 7-től január 23-ig tart a vizsgaidőszak. A BGF-en december 14. és január 23. között, a Corvinuson pedig december 21. és február 2. között vizsgázhatnak a diákok. Pécsen december 14. és január 22. között, Debrecenben pedig december 21-től február 5-ig lesz a vizsgaidőszak.

Az egyetemisták egy része még az ünnepek előtt szeretne túl lenni a vizsgákon, ezért több vizsgára jelentkezik egyszerre, mások viszont azt számolgatják, hogyan lehet minél hosszabb felkészülési időket beiktatni az egyes számonkérések közé.


Mi a jó stratégia a felkészülésre?
Mindenkinél más módszer válik be – linkajánlónkban néhány módszerre és praktikus megoldásra szeretném felhívni a figyelmet, amelyeket bárki beépíthet az eddigi gyakorlatába.

Egy jól tervezett vizsgaidőszak – a Felvi.hu tanulási tippjei a vizsgaidőszakra

Praktikák a sikeres vizsgaidőszakért

Ilyen a tökéletes időbeosztás a vizsgaidőszakban: öt tipp egyetemistáknak

A Felvi.hu további ajánlása szerint:
„Készítsünk menetrendet. Reálisan osszuk be az időnket és tervezzünk a vizsgaidőszak elejére több tennivalót, kicsit kevesebb készülési időt a vizsgák elé. Csúszásokra, váratlan eseményekre is tartalékoljunk időt. Jó ha tudjuk, hogy a kutatások szerint minden munkánk nyolcvan százalékával végezhetünk a rendelkezésre álló idő húsz százaléka alatt. Érdemes ezt nem az utolsó éjszakára zsúfolnunk...”
Forrás: Beköszönt a vizsgaidőszak

Alvás nélkül nem megy a tanulás.
„A tanultak rögzítéséhez, az átnézett anyag beéréséhez szükséges a pihenés, az alvás. Ha lehet, dolgozzunk össze diáktársainkkal. A reménytelenül soknak tűnő irodalmat osszuk fel és készítsünk olyan jegyzeteket, amelyeket a többiek is könnyen megértenek. A legjobb, ha összeülünk, és megbeszéljük az anyagot, hiszen ilyenkor a kérdéses pontok, homályos kérdések is előkerülhetnek. Valakinek csak lesz ötlete a csoportban, hogyan tovább a munkával.
Talán furcsának hangzik, de néha a kevesebb többet ér a vizsgán. Nem kell minden aprócska részletet, adatot tudnunk - ha a legfontosabb összefüggésekkel, elméletekkel tisztában vagyunk, akkor a logikus következményeket ki tudjuk találni akár a vizsga alkalmával is...”
Forrás: Beköszönt a vizsgaidőszak

Megfigyelések szerint, ha az ember előtt egy számára kellemetlen feladat tornyosul, akkor az agy azon dolgozik, hogy az egyén inkább kímélje meg magát a sanyargatástól, és bele se vágjon, erre az alábbi tanácsot találjuk az EDULINE portálon:
Egyszerű szabály, amit érdemes betartani

A szakirodalom szerint népszerű tanulási módszer a Pomodoro technika, íme, néhány honlap, amely bemutatja ezt a technikát:
Minden megtanulható

PLAYFUL Magazin

Öt év öt nyelv

Aki fél a vizsgáktól és mindig tologatja az időpontokat, soha nem próbálja ki magát, egyre jobban megnehezíti a saját dolgát. Idővel már a vizsga gondolatától is rosszul lesz. A vizsgázásban is a gyakorlat teszi a mestert, a tanuláshoz különböző technikákat lehet elsajátítani.

Emlékezést segítő technikák

Tanulási technikák: hogyan használjuk agyunkat?

EDULINE ajánlója a tanulási módszerekről

Tanuljunk Tanulni

Könyvajánlónk a témához:
A sikeres vizsgázás titkai : [a 8-szoros memória világbajnok módszerével] / Dominic O'Brien ; [ford. Ambrus Orsolya] [Budapest] : Trivium, cop. 2012

Gyorsolvasás : a tananyag és az információk villámgyors befogadásának módszere / Geoffrey A. Dudley ; [ford. Márton Ferenc] Utánny. Budapest : Bioenergetic, 2011

A FSZEK Központi Könyvtárnak a tanulás, és vizsgázás témaköréhez tartozó könyveiről a katalógusban lehet tájékozódni. Katalógusunk a honlapunkon keresztül a „KATALÓGUS” menüpontra kattintva érhető el.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés