Főmenü » Szolgáltatások » Továbbtanulási Információs Szolgáltatás

Mely szakokhoz szükséges alkalmassági vizsga? Mi is ez a vizsga típus?

Tájékoztató az alkalmassági vizsgáról.


Forrás: pixabay.com
Forrás: pixabay.com
Bizonyos szakok esetében az intézmények nem csak a felvételizők pontszámát veszik figyelembe, hanem alkalmassági vizsgát is előírnak.
Mit takar ez a vizsgatípus, melyik szakon és mikor tartják?

A hatályos felsőoktatási felvételi kormányrendelet tartalmazza, hogy a felsőoktatási intézmények mely szakokon szervezhetnek egészségügyi vizsgálatot, pályaalkalmassági vizsgát, és a nem magyar állampolgároknak magyar nyelvi alkalmassági vizsgát.

Mit is jelent az alkalmassági vizsga:
Az intézmények a jelentkezési határidőt megelőzően ún. előalkalmassági vizsgát szervezhetnek. A vizsgák időpontját az egyes oktatási intézmények WEB oldalai tartalmazzák. Az előalkalmassági vizsga célja: lehetőséget adni a jelentkezés benyújtása előtt az alkalmasság mérésére, megállapítására.

Az alkalmassági vizsga általános tudnivalói
Az alkalmassági követelmények:
Az ének-zenei alkalmassági vizsga
A beszédalkalmassági vizsga
A testi alkalmassági vizsga
Az egészségi alkalmassági vizsgálat

Az alkalmassági vizsgán elért teljesítmény nem pontszámmal, hanem „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékelhető.

Alkalmatlanság esetén a jelentkező a felsőoktatási felvételi eljárás keretében szervezett alkalmassági vizsgán azt megismételheti, javíthatja. Az előalkalmassági vizsga szolgáltatás jellegű, a vizsgát meghirdető bármely (pl. a lakóhelyhez legközelebb eső) felsőoktatási intézményben igénybe vehető. Az adott intézményről szóló fejezetben szereplő vizsgadíjat az intézménynek kell befizetni.

Az általános gyakorlattól való eltérést az FELVI.HU oldalán az Egyetemek, főiskolák menüpontja tartalmazza.
A FELVI.HU oldalán szakok leírásánál is lehet tájékozódni az alkalmassági vizsgákról.

A vizsga szükségességéről, időpontjáról és helyéről a jelentkezés után az adott intézménynek kell értesítenie a jelentkezőt.
Az időpontokat és árakat a Vizsgaidőpontok, vizsgadíjak táblázat tartalmazza.

Alkalmassági vizsgáról szóló igazolás
Egyes felsőoktatási intézmények (elő)alkalmassági vizsgákat tartanak, amelyek eredményéről igazolást adnak ki. Ezen igazolás meglétét a felsőoktatási felvételi eljárás során igazolni kell. Itt is célszerű az eredeti dokumentumot megőrizni! Szintén benyújtandó lehet az azonos szakon korábban letett sikeres alkalmassági vizsga igazolása is.
Forrás: FELVI.HU

A fogyatékossággal élő jelentkezőt az alkalmassági vizsgán a felsőoktatási intézmény szabályzata szerint illethetik meg kedvezmények, illetve felmentések.
Fontos! Ezekre a szakokra nem vesznek fel alkalmassági vizsga nélkül.

EDULINE cikk

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés
Hírlevél
Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés