Nyitó oldal | Fényképek | Röplapok | Budapest Gyűjtemény | Kapcsolat
Bevezető
Város remények és romok között

A forradalom dokumentumai a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében

1956 dokumentumai évtizedeken keresztül rejtőztek archívumok mélyén vagy családi otthonok gondosan titkolt rejtekhelyein. Azok a fényképek, röplapok és iratok pedig, amelyek nyilvánosságot kaptak, a mindenkori hivatalos propaganda értelmezésében láttak napvilágot. Az utóbbi több mint másfél évtizedben, ha nem is az összes, de számos akta megnyílt, lassan felbátorodtak a személyes emlékek őrzői, forráskiadványok, monográfiák sora látott napvilágot: mind több részletét ismerhetjük meg a szabadságvágy elemi erejű fellángolásának.

Ehhez a tisztázó folyamathoz szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy könyvtárunk várostörténeti gyűjteményének dokumentumait hozzáférhetővé tesszük korunk legszélesebb nyilvánossága, az internet közönsége előtt. Bemutatjuk fotóarchívumunk valamennyi olyan fényképét, amelynek jogaival szabadon rendelkezünk. Emellett egy kisebb válogatást is közreadunk a forradalom idején keletkezett röplapokból, sajtótermékekből.

Összeállításunkkal nemcsak az volt a szándékunk, hogy megemlékezzünk a forradalom ötven éves évfordulójáról, hanem hogy segítsük azok munkáját, akik az oktatáshoz, ismeretterjesztéshez a digitális médiumok kínálta lehetőségeket is fel kívánják használni. Ezért a képek letöltéséhez és újraközléséhez - amennyiben a felhasználás jellege közvetve sem szolgál kereskedelmi célt, és a felhasználók a szerzői jogokat is figyelembe veszik - a könyvtár térítésmentesen és engedélykérés nélkül hozzájárul. Kereskedelmi célú felhasználás esetén az engedély és a nyomtatásra alkalmasabb változatok beszerzése e-mailben kezdeményezhető.

A fényképek, a helyszínek és események azonosítása korántsem befejezett munka, a tévedés lehetősége nincs kizárva. Örömmel várjuk tehát azok jelentkezését, akik az adatok javításával, bővítésével, esetleg a képekhez fűződő személyes élményeik megosztásával hozzájárulhatnak célunk eléréséhez. Érdeklődéssel várjuk azokat is, akik gyűjteményünket további fényképekkel és egyéb dokumentumokkal tudják gazdagítani - az eredetik átadásával vagy a másolatkészítés és archiválás engedélyezésével.


Elérhetőségeink:
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény
Budapest, 1088 Szabó Ervin tér 1.
Sándor Tibor: 411-5014
Nagy Zita: 411-5027
e-mail: bpgy@fszek.hu