Ezt a cikket 2021. 08. 19 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kortárs + klasszikus: Somogyi / Fejes

2021. augusztus 18. (szerda) 18:00 óra

FSZEK Zenei Gyűjtemény, Szalon (Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.)

Fényképek Fejes Krisztina zongoraművészről és Somogyi Júlia fuvolaművészről.

Műsor:
 • Bach: Szonáta I
 • Mozart: C-dúr szonáta
 • Virágh András: Petite Suite
 • Schumann: Álmodozás Op. 15 No. 7
 • Hollós Máté: Fantomdarab
 • Reinecke: Undine szonáta Op. 167
 • Sugár Miklós: Rábeszélés
 • Chopin: Keringő
 • Bella Máté: Phantasm
 • Poulenc: Szonáta FP164
 • Gari Shocker: Regrets


Közreműködik:
Somogyi Júlia (fuvola), Fejes Krisztina (zongora)

Somogyi Júlia fuvolaművész zenész családban született, édesanyja 40 évig tanított zongorát a salgótarjáni zeneiskolában, bátyja fagottművész, tanár. Hatévesen kezdett zongorázni, majd nyolcévesen fuvolázni is. Fuvolatanárai Szvoren András, dr. Csetényi Gyula, Alföldy-Boruss Eszter, prof. Kovács Lóránt voltak. A Zeneakadémia elvégzése után Salgótarjánban, majd Kecskeméten tanított. Kétszer nyerte meg az Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyt, egyszer harmadik helyezést ért el az Elek Tihamér Országos Fuvolaversenyen. A 2001-es Concertino Praga győztese volt. Temesváron, Szalonikiben, Aversában és a Prágai Tavaszon a dobogóra állhatott, a párizsi Jean-Pierre Rampal versenyen különdíjjal ismerték el. Teljes ösztöndíjat kapott Csaba Péter santanderi zenei fesztiváljára és kurzusára. 2007-ben átvehette a Duna TV Magyar Csillagok kitüntetését. Aktív résztvevőként játszott Emmanuel Pahud,  Vashegyi György, Yossi Arnheim és mások kurzusain. 2019 szeptemberétől a Szegedi Szimfonikus Zenekar fuvola szólamvezető-helyettese. 2020 decembere óta négy nemzetközi online verseny győztese, valamint második és különdíjasa. 2021-ben az év zenészévé választották a Szegedi Szimfonikus zenekarban.
Felvételei: https://www.youtube.com/channel/UCrFGek3fiiN0tDpkvgXFd2g

Fejes Krisztina ötévesen kezdte zongoratanulmányait Szolnokon. A budapesti Bartók konzervatóriumban Hargitai Imre és Benkő Zoltán tanítványa volt, majd 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen többek között Baranyay László, Némethy Attila és Szokolay Balázs voltak a tanárai. Részt vett Dmitrij Baskirov, Mihail Voszkreszenszkij és Paul Badura-Skoda kurzusain. 2007-ben a romániai Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyen második helyezést ért el. 2008-ban a Bartók Béla nemzetközi zongoraversenyen Szegeden ugyancsak második díjas lett. Fellépett többek között Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Romániában, Kolumbiában, Finnországban, Mexikóban és Kínában, továbbá a környező országok magyarlakta területein. 2008-tól 2012-ig korrepetítora volt a Bartók konzervatórium rézfúvós tanszakának. Ez idő alatt több tanári díjjal jutalmazták. Kamarazenészként is elismert. Rendszeres vedégművésze Medveczky Ádám Kossuth-díjas érdemes művésznek és Boldoczki Gábor Liszt-díjas trombitaművésznek. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat. 2012-ben előadóművészi tevékenységéért Artisjus-díjjal jutalmazták. 2017-ben Kolumbiában szólistaként képviselte Európát és Magyarországot az Európa nap alkalmából. Mesterkurzusokat tartott kolumbiai és mexikói egyetemeken. 2020-ban megalakította a Fejes Művészeti Akadémia Egyesületet, mely tehetséggondozó programot folytat. Sokszínű repertoárja a barokk zeneművektől a kortárs alkotásokig terjed. A magyar kortárs zenei élet meghatározó művészegyénisége, ősbemutatók kötődnek a nevéhez. Jelenleg szabadúszó koncertező művész, folyamatosan kap hazai és külföldi felkéréseket. További információ: www.krisztina-fejes.com

• • • • •

A részvétel szabályai
A zárt térben tartott rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány szükséges. Maszkviselés nem kötelező.

Regisztráció
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail címen vagy az (1)-411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk az ülőhely számának megadásával, a helyfoglalás nem érkezési sorrendben történik. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a koncerten, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

Képernyőkép a Zenei Gyűjtemény padlet oldaláról, amely a linkre kattintva olvasható.
Ez komoly!
A koncert rendhagyó, nyári kamarasorozatunk harmadik rendezvénye. A sorozat részletes programja kapcsolódó videókkal, kvízekkel, könyvajánlatokkal elérhető Padlet-oldalunkon.

Könyvtár a palotában
A koncert előtt, 17 órától az érdeklődőknek vezetett sétát szervezünk a könyvtár Europa Nostra- és Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttesében.  A pesti „mágnásfertály” egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciaként szolgáló Wenckheim-palota 90 éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben Meinig Artúr tervei alapján épült, majd az ezredfordulón teljes egészében restaurált neobarokk palota a hozzá kapcsolt modern épületszárnyakkal a régi és az új összhangjának különlegesen szép példája.  Ha részt kíván venni a koncert előtt a sétán is, kérjük, a koncertregisztrációs e-mailben (koncertregisztracio@fszek.hu) jelezze ezt.

A koncert  a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

(Fotók: Somogyi Júlia, Fejes Krisztina)

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online