Ezt a cikket 2021. 05. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kilencvenéves a könyvtárpalota

A Fővárosi Könyvtár Központi Könyvtára 1931. április 21-én nyitotta meg kapuját a mai helyén.

Könyvtárunk hivatalos alapítási éve 1904; ekkor még a Belvárosban, a Központi Városházán szorítottak neki helyet. Hivatali jellegű szakkönyvtárból 1910-ben szervezték át nyilvános közkönyvtárrá, s azonnal megindult az erre a célra alkalmas, nagyszabású központi épület tervezése. Szabó Ervin részletes szakmai koncepciója alapján Lajta Béla rajzolta meg az egykori Tisza Kálmán térre tervezett (ma: János Pál pápa tér), színházat, csillagvizsgálót, kézművesműhelyeket is magában foglaló, korszerű kulturális épületegyüttes körvonalait. Azonban a helyszín, és a költségekkel kapcsolatos közgyűlési viták következtében évekig halogatták a komplexum létrehozatalát, majd az I. világháború végképp meghiúsította ezt a lehetőséget. A könyvtár ezután „ideiglenes jelleggel” – valójában több mint másfél évtizedig – egy használaton kívüli iskolaépületben töltötte be feladatát, a mai Petőfi Irodalmi Múzeum melletti Károlyi utcában.

A nyilvánvalóan méltatlan körülmények felszámolása érdekében a főváros közgyűlése 1927-ben döntött arról, hogy megvásárolja gróf Wenckheim Frigyes örököseitől a család palotáját. Az elegáns neorokokó épület Meinig Artúr tervei alapján 1889-ben épült fel a Baross utca és Reviczky utca határolta telken. Az ekkor már tagkönyvtári hálózatot is működtető Fővárosi Könyvtár új központi bibliotékáját tudományos jellegűnek szánták, melyhez az arisztokratikus miliő megtartásával alakították ki az új tereket. A korszak legjobb műbútorasztalosai versengtek a berendezés elkészítésének lehetőségéért, a raktárakat pedig korszerű vas- és üvegszerkezetekből alkották meg, és könyvlifttel látták el.

Az ünnepélyes átadásra 1931. április 21-én került sor. Az eseményről valamennyi sajtóorgánum és a filmhíradó is tudósított. A tudás fényűző új hajléka lelkesült tudósításokat szült: „Felemelő érzés belépni a profán utcáról a könyvek templomszerű palotájába. (...) Minden csillog, minden fényes, mindenen érzik a hallatlan erőfeszítés, amellyel mi szegény gazdagok Budapest kultúráját emeljük a tökéletesség felé.”

Noha az épület a II. világháború idején, majd 1956-ban kisebb-nagyobb károkat szenvedett, a helyreállítás maradéktalanul megtörtént. A reprezentatív termeket később is sikerült viszonylag ép állapotban fenntartani, a bútorzatot pedig a korábbiakhoz illeszkedő elemekkel kiegészíteni. Idővel azonban nyilvánvaló vált, hogy a fővárosiak növekvő, és a korokkal változó igényeit a palota nem tudja kielégíteni sem méreteiben, sem funkcionálisan.


Múltidéző képeink

Fotók: FSZEK

Évtizedes, különböző helyszínekre elképzelt tervezgetések után 1997-ben született meg a döntés: a Központi Könyvtárat a Wenckheim-palota megtartásával, rekonstrukciójával, és új szárnyakkal történő kibővítésével kell megújítani. A 2001 tartó munkálatok után létrejött új könyvtári épületegyüttes csaknem 13 000 négyzetméteren, egyszerre 1000 olvasónak kínál helyet. Az így létrejött térszerkezet történeti hangulatot és modernitást, csendes-intim zugokat, és nyüzsgő, agoraszerű tereket is kínál a látogatók számára. Ma a főváros egyik leglátogatottabb kulturális intézménye, valamint a budapestiek népszerű találkozóhelye.

Borítókép: Pálinkó Gábor

Információ

Rákoscsabai Könyvtár

1171 Budapest, Péceli út 232.
útvonal
Nyitvatartás:
Könyvtári Cserepont nyitvatartás:
H, Sze, P: 14:00-18:00
K: 10:00-14:00
Cs: 10:00-15:00

E-mail: fszek1702@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 256-0819
Vezető: Fodor Krisztina (könyvtárvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 2600 Ft
6 hónapra: 1800 Ft
3 hónapra: 1200 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Online