Könyvtárunk története

Több mint 50 éve, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megnyitotta Csepelen az első fiókkönyvtárát. Az eltelt fél évszázad alatt a főváros XXI. kerülete teljesen átalakult: felépültek a korszak építészeti stílusát hűen követő lakótelepek, s közben a főváros egyik legnagyobb létszámú kerületévé vált. E folyamat kísérőjeként a 70-es évek elején megépült a Rideg Sándor Művelődési Ház. A kerület elsőként létesített FSZEK-es tagkönyvtára így egy bérelt családi házból ide költözhetett. Ez a könyvtár 550 négyzetméterével vélhetően a létesítők, s nem feltétlenül az itt élők igényeit tükrözte; lehetőségei jóval túlmutattak Királyerdő határain.

Az 1990-es évek végére nyilvánvalóvá vált, hogy a Rideg Sándor Művelődési Házban működő, egyben Csepel legnagyobb könyvtárának telepítési anomáliáját minél előbb orvosolni kell: ez a forgalmas, jól megközelíthető helyre; lehetőleg a kerület központjába telepített költözést jelentette.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár középtávú fejlesztési koncepciójában kiemelten szerepelt Csepel városközpontjában egy 600 négyzetméteres könyvtár megnyitása, hiszen a legnagyobb csepeli tagkönyvtár a kerület szélén, forgalmas csomóponttól, a sűrűn lakott övezettől távol működött: használóinak köre így erősen korlátozott volt.

A kerület önkormányzatának vezetőivel folytatott tárgyalások alapján konkretizálódott a megvalósulás iránya (lehetősége). 2004-ben az önkormányzat megfelelő épületet ajánlott a kerület centrumában, ennek alapján lehetőség nyílt egy új könyvtár létesítésére.
A II. Rákóczi Ferenc út - Sétáló utca tengelyében lévő Karácsony Sándor Általános Iskola konyhájának és étkezdéjének helyén adódott lehetőség egy 589 négyzetméteres könyvtár kialakítására.

A 2006. augusztus 26-án megnyitott, Sétáló utcai könyvtár a korábbinál magasabb szintű könyvtári ellátást képes biztosítani. A jelenlegi állomány a Királyerdei Művelődési Házban lévő (Szent István úti) könyvtár közel ötven éve épülő gyűjteményéből, és az iskolai könyvtári igényeket is kielégítő, a Karácsony Sándor Iskolában 1981 óta működő könyvtár állományából lett kialakítva. Az intézetvezetés döntése alapján az új könyvtár továbbra is vállalja az iskola könyvtári ellátását, így ma ez a könyvtár a FSZEK tagkönyvtárai közül az egyetlen kettős funkciójú könyvtár.

Az 589 négyzetméter területű új könyvtár a kerület legforgalmasabb csomópontjában, a távolabbi pontokról és a szomszédos településekről (Lakihegy, Halásztelek, Szigetszentmiklós, Tököl) is könnyen megközelíthető; vonzáskörzetünk így a kerület határán jelentősen túlmutat.
Folyamatosan bővülő állományunkkal, a használói igényekhez alkalmazkodó szolgáltatási körrel, vonzó programokkal és 2010-től új, hosszabb nyitvatartási időven várjuk használóinkat.

A kerület oktatási - nevelési intézményeivel és a civil szervezetekkel kialakított kapcsolatok révén könyvtárunk a kerület kulturális életének egyik középpontjává vált. 
Információ

Sétáló utcai Könyvtár

1211 Budapest, II. Rákóczi F. u. 106.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2101@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 276-3512
Vezető: Holczman Györgyné
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online