Ezt a cikket 2021. 07. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csukás István: Pom Pom meséi

(Szemlézett tartalom gyerekeknek szóló Kuckókönyvtár blogunkról. Hranecz Margit írása.)

„Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...” (részlet a könyvből).

Szüleitek kedvenc mesekönyve volt, talán nincs is, aki ne ismerné. Fedezzétek fel ti is ezeket a történeteket, ismerjétek meg a mesék kacagtató és elgondolkodtató, jószívű, csetlő-botló hőseit: szegény Gombóc Artúrt, Radírpókot, Festéktüsszentő Hapci Benőt, a bátor Tintanyulat, Madárvédő Golyókapkodót és a civakodó cipőikreket is. Pom Pom meséi címmel önálló kötetekben jelent meg, Sajdik Ferenc illusztrácóival.

Csukás István bevallottan kedvenc karaktere Pom Pom volt. „Persze ő is képzelt lény, akárcsak Radírpók vagy Festéktüsszentő Hapci Benő. A Pom Pom meséi azért a kedvencem, mert végre egy olyan történetet írtam, amelynek nem egy kisfiú, hanem egy kislány a főszereplője, aki nagyon lassan megy iskolába, és közben mindenfélét képzel” – mondta a 75. születésnapján.

Rajzfilmet is készítettek belőle: a Pom Pom meséi címmel 1980-tól 1984-ig vetített magyar televíziós rajzfilmsorozatot, amelyet Dargay Attila rendezett és Sajdik Ferenc rajzolt.

Kattints, és már olvashatod is a meséket: https://reader.dia.hu/document/Csukas_Istvan-Pom_Pom_mesei-409

Kihívás-kérdés: Mi volt a neve a kislánynak a könyvben és a filmben?

Maga Csukás István mesél:  https://pim.hu/hu/media/pom-pom-mesei-szegeny-gomboc-artur

Pogány Judit előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=opW8Y8oNtQI

Rajzfilm(részlet): https://www.youtube.com/watch?v=0kpygfeukJ4

Ha olvasgatás közben egy kis édességre vágytok, készítsétek el velem Gombóc Artúr kekszgombócát, amit a „Nagy ötletek kis gyerekeknek” rovatban megtaláltok. 

Fotó: Wikimedia Commons