0

Az 1956-os utcai harcok után a főváros egy része romokban hevert. Az utcákon sétáló budapestiek a pusztítást látva méltán gondolhatták azt, hogy minden remény elveszett, harcuk végképp elbukott. Áldozatuk azonban nem volt hiábavaló, hiszen 60 év múltával elmondhatjuk, hogy a forradalom céljai többségükben megvalósultak. Az elkeseredett harc nyomaival a fővárosban ma már csak elvétve találkozhatunk. Sok esetben még azt is nehéz elképzelni, hogy az általunk oly jól ismert utcákon, tereken ilyen drámai események történhettek. Összeállításunkban arra teszünk kísérletet, hogy korabeli és jelenkori fotókból készített montázsok segítségével kapcsoljuk össze a forradalmi és a mai Budapestet. A virtuális tárlatot korabeli fényképekből készített izgalmas animáció teszi még színesebbé.

A felhasznált 1956-os képek forrása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye. A fényképeket készítette: Grčič Lajos, Nagy Gyula, Nagy József, Dr. Sós József és ismeretlen fotósok. Az 1956-os animációs film, a 2016-os fényképek, valamint a montázsok Illés Péter munkái.

Az alábbi képgalériában a montázs képére kattintva nagyobb méretben nézhető meg a kiválasztott kép, míg a montázs alatti „Eredeti képek” gomb segítségével az elkészítéshez használt képek tekinthetők meg.
A programsorozat megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

www.magyarforradalom1956.hu