BevezetőA Szociális Innováció Alapítvány /SZIA/ és a Szociális Szakmai Szövetség /3Sz/ 2007-ben közös projektet indított, melyben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai gyűjteménye is aktív közreműködést vállalt. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott projekt első szakaszában, A szociális szakma arcképcsarnoka keretében azoknak az életműve került dokumentálásra és bemutatásra, akik a szociális szakma rendszerváltás körüli éveinek történetében jelentős szerepet töltöttek be, de akik sajnos már nincsenek közöttünk.

A projekt második szakaszában, 2008-ban szeretnénk ezt az arcképcsarnokot a szociális szakma jelenének legkiemelkedőbb személyiségeivel kibővíteni. Az ő szakmai életútjuk, portréik, szakirodalmi munkásságuk bemutatása mellett az archívum kibővül a szociális munka egyes szakterületeit reprezentáló, a jelen legégetőbb társadalmi problémáit elemző publikációk összegyűjtésével, dokumentálásával, és lehetőség szerint e tanulmányok teljes szövegének közlésével.

Reményeink szerint ez a folyamatosan bővülő archívum hatékony segítséget nyújt a szociális szakmai képzésben, a szociális szakma önképének kialakításában, és a magyarországi szociális munka történetének feldolgozásában.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai gyűjteményének munkájához a SZIA nyújt szakmai segítséget.


Tovább a személyekhez                         Tovább a témákhoz